(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezisda o’smir yoshdagi bemorlarda elayner va breket tizimlari yordamida ortodontik davolash jarayonida og’iz bo’shlig’i gigiyenasining o’zgarish xususiyatlari tahlil qilindi. Ortodontik davolash nafaqat tish-jag’ tizimidagi estetik va funksional buzilishlarni bartaraf etishga, balki og’iz bo’shlig’i to’qimalari salomatligini saqlashga ham qaratilgan bo’lishi lozim. Elaynerlar olinib-taqiladigan konstruksiya bo’lgani sababli tishlarni tozalash, tish oralig’i gigiyenasini saqlash va milk yallig’lanishining oldini olishda qulaylik yaratadi. Breket tizimlari esa ortodontik korreksiyada samarali bo’lsa-da, tish yuzasida blyashka to’planishi, oziq-ovqat qoldiqlarining ushlanib qolishi, milk yallig’lanishi va gigiyenik indekslar yomonlashishiga sabab bo’lishi mumkin. Tezisda har ikki ortodontik tizimning gigiyenik afzalliklari, kamchiliklari va profilaktik tavsiyalar ilmiy-amaliy jihatdan yoritildi.