(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezisda bolalarda retsidivlanuvchi gerpetik stomatitda reparativ vositalarni mahalliy terapiya tarkibida qo‘llashning profilaktik va terapevtik ahamiyati ilmiy manbalar asosida yoritildi. Retsidivlanuvchi gerpetik stomatit herpes simplex virusi, asosan HSV-1 bilan bog‘liq bo‘lib, og‘iz shilliq qavatida og‘riqli pufakchalar, eroziya va yaralar, ovqatlanishning qiyinlashuvi, uyqu va umumiy holatning buzilishi bilan kechadi. Kasallikning qaytalanuvchi xarakteri bolalarda mahalliy immun himoya, shilliq qavat regeneratsiyasi, og‘iz gigiyenasi va ikkilamchi infeksiya xavfini kompleks baholashni talab etadi. Reparativ vositalar shilliq qavatning himoya to‘sig‘ini tiklash, epitelizatsiyani tezlashtirish, og‘riq va yallig‘lanish belgilarini kamaytirish, bolalarda ovqatlanish va og‘iz gigiyenasini saqlash imkonini yaxshilashda yordamchi mahalliy komponent sifatida ahamiyatga ega. Tezisda reparativ terapiyaning klinik asoslari, profilaktik imkoniyatlari, stomatologik kuzatuv algoritmi va amaliy ahamiyati tizimlashtirildi.