(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezisda bariatrik amaliyot o‘tkazilgan bemorlarda og‘iz bo‘shlig‘i gigiyenasini takomillashtirishning profilaktik ahamiyati ilmiy manbalar asosida yoritildi. Bariatrik jarrohlik semizlik va unga bog‘liq metabolik buzilishlarni kamaytirishda samarali usul hisoblanadi, biroq operatsiyadan keyingi ovqatlanish tartibi, gastroezofageal reflyuks, qayt qilish epizodlari, mikroelementlar yetishmovchiligi, so‘lak tarkibi va oqimining o‘zgarishi tish qattiq to‘qimalari hamda periodontal to‘qimalarga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Shu bois bunday bemorlarda stomatologik profilaktika faqat tishlarni yuvish texnikasini o‘rgatish bilan cheklanmay, balki individual gigiyena rejasi, ftoridli vositalardan oqilona foydalanish, parhez bo‘yicha stomatologik maslahat, muntazam professional gigiyena, periodontal skrining va multidisiplinar kuzatuvni o‘z ichiga olishi zarur. Tezisda bariatrik bemorlar uchun og‘iz bo‘shlig‘i gigiyenasini takomillashtirishga qaratilgan profilaktik yondashuvlar tizimlashtirildi va ularning klinik-amaliy ahamiyati asoslandi.