(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada global transport logistikasini rivojlantirishda Sun’iy Intellekt (AI) va Big Data (Yirik ma’lumotlar) texnologiyalarining o‘rni hamda ularni yuk tashish yo‘nalishlarini maqbullashtirishga tatbiq etish masalalari tadqiq qilingan. Tarixiy transport ma’lumotlari, ob-havo, mavsumiylik va bozor talabi kabi ko‘p faktorli determinizmlarni tahlil qilishda intellektual algoritmlarning afzalliklari ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada statik marshrutlashdan intellektual va prognozlashtiruvchi (predictive) dinamik marshrutlash tizimlariga o‘tishning nazariy modellari tahlil qilingan va tizimning iqtisodiy samaradorligi baholangan.