(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada Ogahiyning tarixiy va nasriy asarlarida biografik motivlarning badiiy hamda g‘oyaviy talqini tahlil qilinadi. Tadqiqotda adibning tarixnavislik faoliyati, shaxsiy hayot tajribasi, davr voqeliklariga munosabati va mualliflik pozitsiyasining asarlarda aks etish xususiyatlari o‘rganiladi. Xususan, Ogahiyning tarixiy asarlarida muallif shaxsiyati, hayotiy kuzatuvlari va ijtimoiy-siyosiy qarashlari qanday namoyon bo‘lishi ilmiy jihatdan yoritiladi. Shuningdek, nasriy merosida uchraydigan avtobiografik unsurlar, ularning badiiy funksiyasi hamda tarixiy haqiqatni ifodalashdagi o‘rni tahlil etiladi. Tadqiqot natijasida Ogahiy ijodida biografik motivlar nafaqat muallif shaxsiyatini ochib beruvchi vosita, balki asarlarning g‘oyaviy-badiiy qimmatini belgilovchi muhim omil ekanligi asoslanadi.