(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Arterial gipertenziya yurak-qon tomir kasalliklarining eng muhim modifikatsiyalanuvchi xavf omillaridan biri bo‘lib, so‘nggi yillarda uning yoshlar orasida uchrash chastotasi ortib bormoqda. Arterial bosimning uzoq muddat davomida yuqori bo‘lishi chap qorinchaga gemodinamik yuklamaning oshishiga olib kelib, miokardda strukturaviy va funksional o‘zgarishlar rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Ushbu o‘zgarishlar orasida chap qorincha gipertrofiyasi arterial gipertenziyaning eng erta va prognostik ahamiyatga ega bo‘lgan nishon-a’zo shikastlanishlaridan hisoblanadi. Chap qorincha gipertrofiyasi miokard massasining ortishi, qorincha devorining qalinlashishi va miokardning elastik xususiyatlari pasayishi bilan tavsiflanadi. Natijada diastolik disfunksiya, koronar qon aylanishining nisbiy yetishmovchiligi, yurak ritmi va o‘tkazuvchanligi buzilishlari yuzaga keladi.