(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Maqolada Movarounnahr hududida nasroniylikning tarqalish tarixi, uning Buyuk Ipak yo‘li orqali mintaqaga kirib kelishi, arxeologik va yozma manbalar asosida shakllangan nasroniy jamoalar faoliyati hamda islom madaniyati bilan o‘zaro aloqalari tahlil qilinadi. Shuningdek, nestorianlik an’analari, nasroniy olimlarning islom sivilizatsiyasi rivojiga qo‘shgan hissasi, dinlararo ilmiy-madaniy muloqot hamda Movarounnahrdagi diniy bag‘rikenglik tajribasi yoritiladi. Tadqiqot natijalari mintaqada nasroniylik tarixini o‘rganish diniy xilma-xillik, madaniyatlararo aloqalar va zamonaviy dinlararo muloqotni chuqurroq anglashda muhim ilmiy ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi.