(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Yangi O‘zbekistonni qurish ma’naviy-ruhiy tiklanish, milliy o‘zlikni anglash sharoitida jamiyatning talaba – yoshlarini yuksak fuqarolik va ma’naviy-siyosiy odillik ruhida tarbiyalash muhim ijtimoiy-pedagogik ahamiyat kasb etadi. Chunki, ma’naviyatli-ma’rifatli, o‘zining qat’iy ijtimoiy nuqtai nazariga ega bo‘lgan yoshlar, o‘z iqtidorlari va imkoniyatlarini jamiyat, xalq manfaatlari uchun sarflashga qodir. Mustaqil ta`lim olish – oliy ta`lim tizimida talabalarning maqsadga yo’naltirilgan o’quv faoliyatidirki, bunda talabalarning o’quv faoliyati jarayonida o’qituvchi tomonidan mustaqil bilim olishga yo’naltiriladi (mustaqil o’rganish uchun mavzular va adabiyotlar tavsiya etiladi, mustaqil ish topshiriqlari beriladi, o’quv-uslubiy qo’llanmalar tavsiya etiladi, maslahatlar uyushtiriladi va bajarilishi nazorat qilinadi) va boshqariladi. Mustaqil ta`limning asosiy maqsadi ta`lim oluvchilarning mustaqilligi va faolligini oshirish, tafakkurini rivojlantirish, o’zlashtirilgan bilimlarning amaliyotga tatbiq etilishini kuchaytirishdan iboratdir.