(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Maqolada yosh sportchilarni sport turlariga ixtisoslashtirish va seleksiya qilish jarayonida genetik markerlar hamda antropometrik ko‘rsatkichlarning ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda insonning jismoniy imkoniyatlarini belgilovchi genetik moyillik (masalan, ACTN3 va ACE genlari) va tana tuzilishi parametrlarining (somatotip) o‘zaro bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Muallif an’anaviy tanlov usullarini zamonaviy molekulyar-genetik tadqiqotlar bilan integratsiya qilish sportda yuqori natijalarga erishishning eng samarali yo‘li ekanligini asoslab beradi.