ZAMONAVIY DAVLAT BOSHQARUVIDA TRANSCHEGARAVIY SUV NIZOLARINI HAL QILISHDA DIPLOMATIK VOSITALAR (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Suv – O‘rta Osiyoda barqaror rivojlanish va mintaqaviy xavfsizlikning asosiy omilidir. Amudaryo va Sirdaryoning quyi oqimida joylashgan O‘zbekiston, suv resurslarini taqsimlash bilan bog‘liq murakkab muammolarga duch kelmoqda. Ushbu maqolada O‘zbekistonning transchegaraviy suv nizolarini diplomatik usullar – ikki tomonlama muzokaralar, ko‘p tomonlama kelishuvlar va xalqaro tashkilotlar ishtirokida hal qilish strategiyalari tahlil qilinadi.
Keywords: transchegaraviy suvlar, diplomatiya, O‘zbekiston, O‘rta Osiyo, Amudaryo, Sirdaryo.