YARIMO‘TKAZGICHLAR ASOSIDA OLINGAN GETEROSTRUKTURALAR (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Maqolada yarimo‘tkazgichlar asosida olingan geterostrukturalar hamda ularning fizik va texnologik xususiyatlari, hamda zamonaviy elektronika va nanoelektronika sohalaridagi ahamiyati keng yoritiladi. Geterostrukturalar yarimo‘tkazgich materiallarining kombinatsiyasidan hosil bo‘lib, ular muayyan energiya zonalari, elektron va teshiklar harakati, sirt, qatlam va interfeys zarralari fizikasi, kvant effektlari, tezkor hamda yuqori samarali qurilmalarning yaratishda o‘rni muhimligi ta’kidlanadi. Qisqacha soha tarixi, asosiy tadqiqot yo‘nalishlari hamda ilmiy-adabiy manbaalarga aloqador tavsiflar keltiriladi.
Keywords: yarimo‘tkazgich, geterostruktura, energiya zonalari, kvant effektlari, interfeys fizikasi, nanoelektronika, elektron qurilmalar.