O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA ALKOGOL MAHSULOTLARI BO‘YICHA FOIZ MEZONLARINI BOJXONA TASNIFI VA TEXNIK TARTIBGA SOLISH TALABLARI BILAN UYG‘UNLASHTIRISH MASALALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur tezisda O‘zbekiston Respublikasida alkogol mahsulotlarini aniqlashda qo‘llanilayotgan 1,5 foizlik mezonni xalqaro bojxona tasnifi va texnik tartibga solish amaliyotida qo‘llaniladigan 0,5 foizlik mezon bilan uyg‘unlashtirish masalasi tahlil qilingan. Tezisda 0,5 foizlik chegarani texnik reglament va bojxona tasnifi uchun joriy etish maqsadga muvofiqligi, biroq 0,5–1,5 foiz oralig‘idagi past alkogolli yoki fermentatsiya asosidagi ayrim mahsulotlarga nisbatan yengillashtirilgan tartib belgilash zarurligi asoslab beriladi.
Keywords: alkogol mahsulotlari, etil spirti, 0,5 foiz mezoni, HS nomenklaturasi, TIF TN, texnik reglament, bojxona tasnifi, markirovka, past alkogolli ichimliklar.