REMOTE LAB TEXNOLOGIYALARINING ZAMONAVIY TA’LIM TIZIMIDAGI O‘RNI VA AHAMIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezisda remote lab (masofaviy laboratoriya) texnologiyalarining zamonaviy ta’lim tizimidagi ahamiyati, afzalliklari va rivojlanish istiqbollari tahlil qilinadi. Axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivojlanishi natijasida masofaviy laboratoriyalar ta’lim jarayonining muhim qismiga aylanmoqda. Remote lab tizimlari foydalanuvchilarga internet orqali real laboratoriya qurilmalarini boshqarish, tajribalar o‘tkazish va natijalarni masofadan kuzatish imkonini beradi. Tadqiqotda remote lab tizimlarining ishlash prinsiplari, qo‘llanilish sohalari, ta’lim sifatiga ta’siri hamda iqtisodiy samaradorligi o‘rganilgan. Shuningdek, masofaviy laboratoriyalarning mavjud muammolari va ularni rivojlantirish istiqbollari ham ko‘rib chiqilgan. Natijalar remote lab texnologiyalari an’anaviy laboratoriyalarni to‘liq almashtirmasa-da, ularni samarali to‘ldiruvchi va zamonaviy ta’limni rivojlantiruvchi muhim vosita ekanligini ko‘rsatadi.
Keywords: Remote lab, masofaviy laboratoriya, virtual laboratoriya, IoT, raqamli ta’lim, masofaviy boshqaruv, onlayn laboratoriya, STEM ta’limi.