UMUMIY O‘RTA TA’LIM MAKTABLARINING ONA TILI DARSLARIDA LEKSIKOLOGIYA BO‘LIMINI O‘QITISH METODIKASI VA O‘QUVCHILAR NUTQINI BOYITISH TIZIMI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada umumiy o‘rta ta’lim maktablarida ona tili darslarida "Leksikologiya" bo‘limini o‘qitishning metodik tizimi, o‘quvchilarning so‘z boyligini oshirish va nutqiy kompetensiyalarini rivojlantirish muammolari tahlil qilingan. Maqolada atoqli metodist olimlar A.G‘ulomov va M.Qodirovlar tomonidan ishlab chiqilgan ilmiy-nazariy qarashlar asosida so‘zning leksik-semantik guruhlari (sinonimlar, omonimlar, antonimlar), iboralar (frazeologizmlar) hamda tasviriy ifodalar ustida ishlashning zamonaviy usullari yoritilgan. Shuningdek, dars jarayonida o‘quvchilarning aqliy faoliyat usullarini (kuzatish, taqqoslash, guruhlash, umumlashma hosil qilish) faollashtiruvchi ijodiy-amaliy topshiriqlar va o‘yin texnologiyalar tizimi metodik jihatdan asoslab berilgan.
Keywords: leksikologiya, ona tili o‘qitish metodikasi, so‘z boyligi, sinonim, antonim, omonim, frazeologizm, tasviriy ifoda, aqliy faoliyat, nutqiy kompetensiya