MIKROALGALAR BIOLOGIYASI VA ULARNING BIOTEXNOLOGIK SALOHIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada mikroalgalar biologik xususiyatlari, hujayraviy tuzilishi, fotosintez mexanizmi, ko‘payish usullari, metabolik moslashuvchanligi va biotexnologik ahamiyati IMRAD talablari asosida tahlil qilindi. Mikroalgalar fotosintetik mikroorganizmlar sifatida quyosh energiyasi va karbonat angidridni oqsil, lipid, uglevod, pigment, vitamin va boshqa biologik faol moddalarga boy biomassaga aylantira oladi. Ularning tez o‘sishi, turli muhitlarga moslashishi, CO2 ni fiksatsiya qilishi va yuqori qiymatli metabolitlar hosil qilishi oziq-ovqat, yem-xashak, farmatsevtika, kosmetika, bioyoqilg‘i va ekologik bioremediatsiya sohalari uchun muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot natijalari mikroalgalar biologiyasini chuqur o‘rganish ularni barqaror biotexnologik ishlab chiqarish tizimlariga joriy etish uchun zarur ilmiy asos ekanligini ko‘rsatdi.
Keywords: mikroalgalar, fotosintez, biomassa, biotexnologiya, lipid, oqsil, karbon fiksatsiyasi, fotobioreaktor.