RAQAMLI TO'LOV TIZIMLARI VA AHOLINING MOLIYAVIY INKLYUZIYASI: O'ZBEKISTON HUDUDLARI MISOLIDA (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Maqolada O'zbekistonda raqamli to'lov tizimlarining yoyilishi aholining moliyaviy xizmatlarga jalb etilishiga qanday ta'sir ko'rsatayotgani ko'rib chiqilgan. Muallifning Andijon va Farg'ona vodiysi aholisi orasida o'tkazgan kuzatuvlari hamda Markaziy bank va Davlat statistika qo'mitasining ochiq ma'lumotlariga tayanib, mobil to'lov ilovalari, masofaviy bank xizmatlari va QR-to'lov vositalarining moliyaviy inklyuziya darajasiga to'g'ridan-to'g'ri va bilvosita ta'siri tahlil qilingan. Maqolada chiqarilgan xulosalar moliyaviy savodxonlik va hududiy taraqqiyot dasturlarini ishlab chiquvchi mutaxassislar uchun amaliy qiymatga ega.
Keywords: moliyaviy inklyuziya, raqamli to'lovlar, mobil bank xizmatlari, moliyaviy savodxonlik, naqdsiz hisob-kitob, O'zbekiston, bank hisobi, moliyaviy xizmatlardan foydalanish.