KAOLINNING FIZIK KIMYOVIY XOSSALARI VA ISHLATILISH SOHALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Kaolin strategik xom ashyo bo‘lib, u nafaqat ishlab chiqarish tarmoqlari uchun muhim, balki O‘zbekiston uchun eksport va sanoat rivoji manbai sifatida ham katta ahamiyatga ega. Kaolinning dunyo va O‘zbekiston miqyosidagi o‘rni sanoat, iqtisodiyot va eksport salohiyati nuqtai nazaridan juda muhimdir. Kaolin sanoat minerali sifatida global miqyosda milliardlab dollarlik bozorga ega. Kaolin tabiiy ravishda tuproqda yoki tog‘ jinslarida joylashgan bo‘lib, asosan granit jinslarining nurashidan hosil bo‘ladi. Uni qazib olish joylari dunyo bo‘yicha ma’lum hududlarda to‘plangan.
Keywords: Kaolin strategik xom ashyo bo‘lib, u nafaqat ishlab chiqarish tarmoqlari uchun muhim, balki O‘zbekiston uchun eksport va sanoat rivoji manbai sifatida ham katta ahamiyatga ega. Kaolinning dunyo va O‘zbekiston miqyosidagi o‘rni sanoat, iqtisodiyot va eksport salohiyati nuqtai nazaridan juda muhimdir. Kaolin sanoat minerali sifatida global miqyosda milliardlab dollarlik bozorga ega. Kaolin tabiiy ravishda tuproqda yoki tog‘ jinslarida joylashgan bo‘lib, asosan granit jinslarining nurashidan hosil bo‘ladi. Uni qazib olish joylari dunyo bo‘yicha ma’lum hududlarda to‘plangan.