NOVERBAL MULOQOTDA HISSIYOTLAR IFODALANISHINING KOGNITIV TAHLILI (“O‘TKAN KUNLAR” ROMANI MISOLIDA) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada Abdulla Qodiriyning “O‘tkan kunlar” romani misolida noverbal muloqot vositalari orqali hissiyotlarning ifodalanishi kognitiv tilshunoslik nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda mimika, jest, nigoh, tana holati hamda paralingvistik vositalarning badiiy matndagi vazifalari o‘rganildi. Otabek va Hasanali obrazlari misolida muhabbat, hayajon, xavotir, gumon va iztirob kabi hissiyotlarning noverbal ifodalanish mexanizmlari yoritildi.
Keywords: noverbal muloqot, kognitiv tilshunoslik, hissiyot, mimika, jest, pragmatika, badiiy diskurs.