SOLIQ VA DAVLAT TOPSHIRIQLARI TIZIMINING KOLLEKTIVLASHTIRISH SIYOSATIDAGI O‘RNI (QASHQADARYO VILOYATI MISOLIDA) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezisda 1920-yillar oxirida O‘zbekistonda, xususan Qashqadaryo viloyatida soliq va davlat topshiriqlari tizimining kollektivlashtirish siyosati bilan bog‘liq jihatlari tahlil qilinadi. Sovet hukumati kolxozlarga nisbatan soliq imtiyozlarini joriy etgan holda, yakka tartibdagi dehqon xo‘jaliklariga nisbatan soliq yuki va majburiy mahsulot topshirish talablarini kuchaytirdi. Natijada soliq siyosati moliyaviy yig‘im doirasidan chiqib, qishloq aholisini jamoaviylashtirishga undash, iqtisodiy nazorat qilish va siyosiy bosim o‘tkazish vositasiga aylandi.
Keywords: kollektivlashtirish, soliq siyosati, davlat topshiriqlari, kontraktatsiya, Qashqadaryo, quloqlashtirish, dehqon xo‘jaligi, kolxoz.