KASBIY KOMPETENSIYANI SHAKLLANTIRISHNING ZAMONAVIY METODLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada kasbiy kompetensiyani shakllantirishning zamonaviy metodlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida kompetensiyali yondashuv konsepsiyasi, uning nazariy asoslari va pedagogik-psixologik jihatlari ko'rib chiqilgan. Maqolada simulyatsiya metodlari, loyiha asosidagi ta'lim (Project-Based Learning), refleksiv amaliyot, raqamli texnologiyalar yordamida kompetensiya rivojlantirish kabi zamonaviy metodlar tahlil qilinadi. Bundan tashqari, mentorlik, kouching va hamkorlikdagi o'qitish modellarining samaradorligi muhokama etilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, integrativ va ko'p qatlamli metodlar yig'indisi kasbiy kompetensiyani shakllantirishda eng yuqori samara beradi. Maqola pedagog-tadqiqotchilar, kadrlar tayyorlash mutaxassislari va HR sohasidagi amaliyotchilar uchun mo'ljallangan.
Keywords: kasbiy kompetensiya, kompetentli yondashuv, zamonaviy ta'lim metodlari, simulyatsiya, loyiha asosidagi ta'lim, refleksiv amaliyot, raqamli texnologiyalar, mentorlik, kouching, kadrlar tayyorlash.