HUDUDLARDA BILIM VA KO‘NIKMALARNI SHAKLLANTIRISHNING SAMARALI TASHKILIY VA IQTISODIY MEXANIZMLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ta’lim xizmatlari bozorida talab va taklifning past elastikligi, butun ta’lim tizimining sezilarli darajada inertsiyasi (ko‘pincha minusdan ko‘ra ko‘proq ijobiy tomonga), bandlik va kasb-hunar ta’limini davlat tomonidan tartibga solishning avvalgi tizimining yo‘q qilinishi va yosh mutaxassislarni korxonalar o‘rtasida majburiy joylashtirish tizimining bekor qilinishi mehnat bozori va ta’lim xizmatlarini uyg‘unlashtirishning samarali mexanizmini ishlab chiqish zarurligini ta’kidladi, bu mexanizm respublikada amaldagi iqtisodiy modelga mos keladi va har bir fazoviy jihatdan mahalliylashtirilgan ta’lim tizimining o‘ziga xos xususiyatlarini hisobga oladi. Davlat bunda asosiy rol o‘ynashi kerak, chunki u tegishli siyosat va ularning o‘zaro ta’sirini ishlab chiqish va amalga oshirish orqali mehnat va ta’lim bozorlarining dinamikasiga ta’sir ko‘rsatishga qodir.
Keywords: Bozor iqtisodiyotini boshqarish yoki tartibga solish odatda davlatning ko‘proq yoki kamroq darajada ishtirokini nazarda tutadi. Bu ishtirok odatda makroiqtisodiy muvozanatga erishish va uni saqlab qolish, shuningdek, alohida tovarlar uchun bozor sharoitlarini tartibga solish choralari shaklida bo‘ladi. Bugungi kunda ko‘p tuzilmali iqtisodiyot, bizning fikrimizcha, markazlashtirilmagan davlat tartibga solishni talab qiladi, chunki davlat yagona bozor ishtirokchisi bo‘lishni to‘xtatadi va davlat marketingi uning nodavlat sektori bilan raqobatga kirishadi.