AMUDARYO VA TERMIZ: O‘RTA ASRLARDA SUV VA SHAHAR INTEGRATSIYASI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur matnda o‘rta asrlarda Termiz shahrining iqtisodiy-strategik mavqei, uning Amudaryo bo‘yidagi yirik port va hunarmandchilik markazi sifatidagi ahamiyati ilmiy-tarixiy manbalar asosida tahlil qilingan. Tadqiqotda shahar iqtisodiyotining daryo yo‘li va kechuvlar tizimi bilan chambarchas bog‘liqligi, savdo-sotiq (jumladan, xiroj solig‘i va karvonsaroylar), kemasozlik, kulolchilik va shishasozlik kabi hunarmandchilik sohalarining rivoji yoritilgan. Shuningdek, arxeologik qazishmalar va o‘rta asr geograflarining ma’lumotlari orqali Termizning mintaqaviy aloqalardagi, xususan, Movarounnahrni Hindiston va Afg‘oniston bilan bog‘lashdagi o‘rni ochib berilgan.
Keywords: Termiz, Amudaryo, Movarounnahr, port shahri, kechuv, savdo aloqalari, karvonsaroy, xiroj, angiz, kemasozlik, kulolchilik, shishasozlik, hunarmandchilik, arxeologiya, tarixiy manbalar.