TURIZM BOZORINI TADQIQ QILISHNING MARKETING USULLARINI ISHLAB CHIQISH (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada turizm bozorini tadqiq etishda qo‘llaniladigan marketing usullarining nazariy va amaliy jihatlari o‘rganilgan. Turizm xizmatlari bozorining o‘ziga xos xususiyatlari, iste’molchilar xatti-harakati, talab va taklif muvozanatini aniqlash hamda bozor kon’yunkturasini baholashda marketing tadqiqotlarining ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, turizm bozorini o‘rganishning zamonaviy marketing usullari, jumladan, so‘rovnoma, fokus-guruhlar, kuzatish, raqamli marketing tahlili va katta ma’lumotlar (Big Data) asosidagi yondashuvlarning afzalliklari yoritilgan. Tadqiqot natijasida turizm korxonalarining raqobatbardoshligini oshirishga xizmat qiluvchi marketing tadqiqotlari metodologiyasi taklif etilgan.
Keywords: turizm bozori, marketing tadqiqotlari, turistik xizmatlar, iste’molchilar xatti-harakati, bozor kon’yunkturasi, marketing strategiyasi, Big Data, raqamli marketing, turistik talab, bozor segmentatsiyasi.