INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI AVIATSIYA RADIOTELEFON DISKURSINING SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA LINGVISTIK VA SEMANTIK MODELLASHTIRILISHI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi aviatsiya radiotelefon diskursining lingvistik va semantik xususiyatlari sun’iy intellekt hamda tabiiy tilni qayta ishlash texnologiyalari asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida radiotelefon aloqasida qo‘llaniladigan terminologik birliklar, standart iboralar, kommunikativ konstruksiyalar va pragmatik vositalarning o‘ziga xos jihatlari qiyosiy o‘rganildi. Tahlillar natijasida aviatsiya radiotelefon diskursining har ikki tilda ham standartlashuv, aniqlik va ixchamlik tamoyillariga asoslanishi, biroq ayrim semantik va struktur xususiyatlarda farqlar mavjudligi aniqlandi. Sun’iy intellekt texnologiyalarining qo‘llanilishi aviatsiya diskursini avtomatik tahlil qilish, terminologik bazalarni yaratish va kasbiy kommunikatsiya jarayonlarini takomillashtirish imkoniyatlarini kengaytirishi asoslab berildi.
Keywords: aviatsiya diskursi, radiotelefon aloqa, sun’iy intellekt, tabiiy tilni qayta ishlash, semantik modellashtirish, lingvistik tahlil, korpus lingvistikasi, terminologiya, pragmatika