O‘ZBEK PROZASIDA BOLA OBRAZI VA UNING RUHIY OLAMINI TASVIRLASH USULLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek prozasida bola obrazi va uning ruhiy olamini tasvirlash usullari tahlil qilinadi. Badiiy asarlarda bolalar obrazining yaratilishi, ularning ichki kechinmalari, hissiy holatlari va dunyoqarashini aks ettirishda qo‘llanilgan badiiy vositalar o‘rganiladi. Xususan, psixologik tasvir, ichki monolog, portret, badiiy detal va muallif nutqining bola ruhiyatini ochib berishdagi o‘rni yoritiladi. O‘zbek  nasrida bolalik davrining o‘ziga xos jihatlari, bola xarakterining shakllanishi va uning ijtimoiy muhit bilan munosabati tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari bola obrazi orqali inson ruhiyatining nozik qirralari hamda milliy qadriyatlarning badiiy talqini namoyon bo‘lishini ko‘rsatadi.
Keywords: o‘zbek prozasi, bola obrazi, bola ruhiyati, psixologik tasvir, ichki monolog, badiiy detal, xarakter yaratish, bolalik konsepti, psixologizm, badiiy mahorat, nasr, adabiy tahlil.