MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA NUTQ O'STIRISHNING PEDAGOGIK AHAMIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Inson shaxsining shakllanishida nutq markaziy o'rin tutadi. Bola tug'ilgan kundan boshlab tashqi olam bilan muloqotga kirishadi, va bu muloqotning asosiy vositasi — nutqdir. Maktabgacha yosh davri (3–7 yosh) bola nutqining jadal rivojlanish davri hisoblanadi, shu sababli ushbu yoshda nutqni o'stirishga qaratilgan pedagogik faoliyat bolaning keyingi intellektual, ijtimoiy va shaxsiy rivojlanishi uchun mustahkam zamin yaratadi. Maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda nutqni o'stirishning pedagogik ahamiyati, uning bola rivojlanishidagi o'rni va amaliy ta'lim jarayonidagi asosiy yo'nalishlari tahlil qilinadi.
Keywords: Nutq — faqat muloqot vositasi emas, balki tafakkurning shakllanishi va rivojlanishi bilan bevosita bog'liq bo'lgan psixik jarayondir. L.S. Vigotskiy ta'kidlaganidek, tafakkur va nutq bir-biridan ajralmas holda rivojlanadi: bola so'z boyligini egallashi bilan birga, dunyoni anglash, taqqoslash, umumlashtirish va xulosa chiqarish ko'nikmalarini ham o'zlashtiradi. Shu nuqtai nazardan, nutq o'stirish ishi nafaqat lug'at boyitish, balki bolaning bilish faoliyatini rivojlantirishning muhim vositasi hisoblanadi.