MAKTABGACHA TA'LIMDA NUTQ O'STIRISH: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA AMALIYOT MASALALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Bugungi kunda maktabgacha ta'lim tizimida bolaning har tomonlama kamol topishiga qaratilgan ta'lim-tarbiya jarayonlarining barchasi, bir tarzda yoki boshqa tarzda, nutq faoliyati bilan bog'lanadi. Bola muhitni nutq orqali anglaydi, his-tuyg'ularini nutq orqali ifodalaydi, bilim va ko'nikmalarni nutq vositasida o'zlashtiradi. Shu boisdan, maktabgacha yoshdagi bolalarda nutqni o'stirish masalasi nazariy jihatdan ham, amaliy jihatdan ham doimo dolzarbligini saqlab qoladi. Mazkur maqolada nutq o'stirishga zamonaviy yondashuvlar, bu boradagi amaliy muammolar va ularni bartaraf etish yo'llari ko'rib chiqiladi.
Keywords: Nutq o'stirish — kompleks pedagogik jarayon Nutqni o'stirish alohida, izolyatsiyalangan mashg'ulot sifatida emas, balki bolaning kun davomidagi barcha faoliyat turlari — o'yin, kuzatish, mehnat, badiiy ijod, jismoniy tarbiya bilan uzviy bog'liq holda olib borilishi kerak. Zamonaviy pedagogika bu jarayonni