DAVLAT-XUSUSIY SHERIKLIKNING XALQARO HUQUQIY STANDARTLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Maslova xalqaro huquqda DXSh bo‘yicha konventsion qoidalar soni kamligi, ko‘p tomonlama xalqaro shartnoma ko‘rinishida kodifikatsiya hali amalga oshirilmaganini ta’kidlaydi (Maslova, 2021). Shu bo‘shliqlar fonida BMT, Jahon banki, OECD, UNCITRAL kabi xalqaro hukumatlararo tashkilotlarning yumshoq huquq (soft law) hujjatlari “xalqaro standartlar” sifatida shakllanayotgani, ularning an’anaviy texnik standartlardan farqli ravishda DXSh sohasidagi normativ‑tashkiliy talablar majmuini ifodalashi asoslanadi (Maslova, 2021). Xalqaro standartlarni ishlab chiqish va qabul qilish protseduralarini barcha tegishli xalqaro tashkilotlar hamkorligida institutsionallashtirish zarurligi alohida ko‘rsatiladi (Maslova, 2021).
Keywords: Davlat xususiy sheriklik (DXSh/PPP)ning xalqaro-huquqiy asoslari haqida ilmiy adabiyotlar asosan uch blokda jamlangan: xalqaro standartlarning nazariy konsepsiyasi, xalqaro huquqiy tartibga solishning rivojlanish vektori va milliy qonunchilikni xalqaro modellarga moslashtirish tajribasi.