OLIY TAʼLIM TIZIMIDA MENTORLIK FAOLIYATI ORQALI TALABALARDA KASBIY KOMPENSATSIYALARNI SHAKLLANTIRISH. (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada oliy ta’lim tizimida mentorlik faoliyatining ahamiyati va uning talabalarda kasbiy kompetensiyalarni shakllantirish jarayonidagi o‘rni yoritilgan. Maqola doirasida mentorlikning nazariy asoslari, uning turli ko‘rinishlari, zamonaviy oliy ta’lim muassasalaridagi amaliy tajribasi hamda kasbiy kompetensiyalar — kommunikatsiya, tanqidiy fikrlash, hamkorlikda ishlash, liderlik kabi ko‘nikmalarning shakllanishiga ta’siri tahlil qilinadi. Oliy ta’limda mentorlikni samarali tashkil etishda duch kelinadigan muammolar va istiqbolli yechimlar ham ko‘rib chiqiladi. Xulosa sifatida, yuqori natijalarga erishish uchun mentorlik madaniyatini chuqurroq tadbiq etish va uni ta’lim jarayonining ajralmas qismi sifatida ko‘rish zarurligi ta’kidlanadi.
Keywords: mentorlik, oliy ta’lim, kasbiy kompetensiyalar, studentlar, kommunikatsiya malakasi, tanqidiy fikrlash, hamkorlik, liderlik, zamonaviy ta’lim.