“AMARANT URUG‘INI XLORELLA VULGARIS BILAN ISHLOV BERISH ORQALI TUPROQ UNUMDORLIGINI OSHIRISH IMKONIYATLARI” (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Amarant (Amaranthus) urug‘ini xlorella (Chlorella vulgaris) bilan ishlov berish orqali tuproq unumdorligini oshirish imkoniyatlari  o‘rganish bugungi kunda tuproq strukturasini yaxshilanishi, sho’rlanish darajasi yuqori bo’lgan yerlarning tuz miqdorini kamaytirish kabi bir qancha ijobiy ta’sirlarni ko’rsatmoqda. Amarant chuqur ildiz tizimiga ega ekanligi, issiqqa va qurg‘oqchilikka chidamli pseudodonli o‘simlik bo’lishi bilan birga, tuproq eroziyasini kamaytirish va organik moddalar to‘planishiga yordam beradi. Xlorella esa azot, fosfor, kaliy, aminokislotalar, vitaminlar va fitogormonlarga boy bir hujayrali yashil suvo‘t hisoblanib, tabiiy biostimulyator va bioo‘g‘it sifatida qishloq xo’jaligida, baliqchilikda yem sifatida qo‘llaniladi.
Keywords: Maqolada urug‘ni ishlov berishning optimal texnologiyasi (0,5–5% konsentratsiya, 6–24 soat ivitish), kutilayotgan natijalar va O‘zbekistonning sho‘rlangan hamda kam unumdor tuproqlari uchun istiqbollari yoritilgan. Eng yuqori samaraga urug‘ ivitishni tuproqqa va bargga xlorella qo‘llash bilan birlashtirganda erishilishi ta’kidlangan.