MAKTABGACHA TA’LIMDA MUSIQIY TARBIYANING PEDAGOGIK AHAMIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada maktabgacha ta’lim tizimidagi musiqiy tarbiyaning bolalar rivojlanishidagi pedagogik ahamiyati yoritilgan. Unda musiqa mashg‘ulotlari orqali bolalarning kognitiv, emotsional va ijtimoiy rivojlanishiga ko‘rsatiladigan ijobiy ta’siri haqida bayon etilgan. Shuningdek, musiqiy faoliyat jarayonida bolalarda diqqat, xotira, ritmni his qilish, ijodiy fikrlash hamda kommunikativ ko‘nikmalarni shakllantirish imkoniyatlari asoslab berilgan. Maktabgacha yoshdagi bolalar bilan ishlashda didaktik o‘yinlardan foydalanishning samaradorligi va ularning musiqiy ta’lim sifatini oshirishdagi o‘rni ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada ta’lim jarayonida uchraydigan muammolar, jumladan moddiy-texnik bazaning yetarli emasligi, pedagoglarning kasbiy va madaniy tayyorgarligi hamda innovatsion texnologiyalardan foydalanish darajasining pastligi tahlil qilingan.
Keywords: maktabgacha ta’lim, ijodkorlik, musiqiy ta’lim, kreativlik, estetik tarbiya, pedagogik texnologiyalar.