BUXORO VILOYATIDA BAHOUDDIN NAQSHBAND ME`MORIY MAJMUASIDAGI BEZAKLARI. (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Bahouddin Naqshband me`moriy majmuasiga sharqiy darvozadan kiraverishda to`g’rida ro`paramizda minora va  tashqari ko`rinishi ikki qavatli katta gumbazli (Abdulazizxon xonaqohi) masjidga ko`zimiz tushadi. Minora yoniga yaqinlashganimizda bizdan chap tomonda Hakim Qushbegi va pirimiz Bahouddin Naqshband hazratlarini xilxonalariga kiradigan shimoliy darvozasiga paralel ravishda Muzaffarxon masjidiga kirish eshigi  joylashgan. Majmuadagi Abdulazizxon katta xonaqosi murakkab uslubdagi loyihalardan hisoblanadi. Tashqari fasad qismidagi kirish eshigi noananaviy uslubdagi Arka ichida yog’och ustunli ayvonni ko`rishimiz mumkin. Bu ayvonni afzaligi shundaki ikkinchi qavatdagi hujralardan tashqari toza havoga chiqish joyi (balkon) vaziasini bajarsa, yana qor yomg’irdan to`suvchi vosita sifatida o`ziga xos chiroy bag’ishlab turibdi.
Keywords: gumbaz, masjid, davripoya, sharafa, iroqi, muqarnas, ravoq dahana