TILNING KOGNITIV TABIATI VA KONSEPTUAL STRUKTURA MASALALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada til va voqelik o‘rtasidagi munosabat kognitiv semantika nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Unda ma’no voqelikning konseptuallashuvi natijasi sifatida talqin etilib, til birliklarining semantik xususiyatlari insonning idrok va tafakkur faoliyati bilan bog‘liq holda yoritiladi. Shuningdek, referensiya nazariyasining chegaralari, denotatsiya va konseptual struktura masalalari, kuzatuvchi figurasi hamda moslashuv cheklovlarining semantik tabiati haqida fikr yuritiladi.
Keywords: kognitiv semantika, konseptuallashuv, denotatsiya, idrok, kuzatuvchi, taksonomiya, metafora, metonimiya, konseptual struktura.