JAMILA ERGASHEVANING “QAYTISH AZOBI” HIKOYASINING SYUJET VA BADIIY TAHLILI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy o‘zbek adabiyotining iste’dodli vakili Jamila Ergashevaning “Qaytish azobi” hikoyasidagi syujet qurilishi, obrazlar tizimi, qahramon ruhiyati tasviri hamda yozuvchining badiiy mahorati tahlil qilinadi. Hikoyada inson qadr-qimmati, ayol taqdiri, oilaviy munosabatlar, hayot sinovlari va ma’naviy poklanish masalalari Gulandom obrazi misolida ochib berilgan. Asarda fojiaviy vaziyatlar orqali insonning o‘zligini anglash jarayoni, noto‘g‘ri yo‘ldan qaytish azobi va oilaning inson hayotidagi o‘rni yoritiladi.
Keywords: syujet, kompozitsiya, obraz, psixologik tasvir, Gulandom obrazi, ichki kechinma, ayol taqdiri, badiiy mahorat.