TABRIK MATNLARI TARJIMASIDA EKVIVALENTLIK VA TARJIMA TRANSFORMATSIYALARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek va ingliz tillaridagi tabrik matnlarini tarjima qilishda ekvivalentlik masalasi hamda tarjima transformatsiyalarining qo‘llanishi tahlil qilinadi. Tabrik matnlari o‘zida emotsional baho, hurmat, tilak, duo, madaniy realiya va pragmatik niyatni mujassamlashtirgani sababli ularni so‘zma-so‘z tarjima qilish ko‘pincha yetarli natija bermaydi. Maqolada semantik, funksional, pragmatik va madaniy ekvivalentlik turlari izohlanadi hamda generalizatsiya, konkretlashtirish, modulyatsiya, kompensatsiya, adaptatsiya, transliteratsiya va izohli tarjima kabi transformatsiyalar misollar asosida ko‘rib chiqiladi.
Keywords: tabrik matni, ekvivalentlik, tarjima transformatsiyasi, pragmatik moslik, funksional ekvivalent, kompensatsiya, madaniy adaptatsiya.