SANOATLASHUV DARAJASINI OSHIRISHNING IQTISODIY QONUNIYATLARI, TAMOYILLARI VA OMILLARI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada sanoatlashuv darajasini oshirishning iqtisodiy qonuniyatlari, uning nazariy tamoyillari hamda rivojlanishga ta’sir etuvchi asosiy omillar iqtisodiy nazariya nuqtayi nazaridan tahlil qilingan. Petti–Klark, Engel, Kuznets, Cheneri–Sirkuin, Kaldor, Lyuis, Baumol va Rodrik nazariyalari asosida sanoatlashuvning tarkibiy transformatsiyadagi o‘rni yoritilgan hamda O‘zbekiston iqtisodiyoti uchun ilmiy xulosalar shakllantirilgan.
Keywords: sanoatlashuv, tarkibiy transformatsiya, iqtisodiy o‘sish, Petti–Klark qonuni, Kaldor qonunlari, Verdoorn effekti, mehnat unumdorligi, deindustrializatsiya, sanoat siyosati.