BUDJET TASHKILOTLARIDA MAHSULOT (ISH, XIZMAT) ISHLAB CHIQARISH FAOLIYATI NATIJALARINI ANIQLASH VA HISOBDA AKS ETTIRISH (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Tezisda budjet tashkilotlarida mahsulot (ish, xizmat) ishlab chiqarish faoliyati natijalarini aniqlash va hisobda aks ettirish masalalari tadqiq etilgan. Moliyaviy natijani shakllantirish algoritmi Budjet kodeksining 60-moddasi talablari asosida modellashtirilib, davr xarajatlarini hisobga olish va rivojlantirish jamg‘armasi daromadini aniqlashning uslubiy jihatlari ochib berilgan. Faoliyat segmentlari kesimida moliyaviy natijani aniqlashning ko‘p bosqichli marjinal daromad modeli taklif etilgan bo‘lib, u foydali yo‘nalishlar tomonidan zararli yo‘nalishlarning yashirin subsidiyalanishini oshkor qiladi.
Keywords: moliyaviy natija, realizatsiyadan sof tushum, davr xarajatlari, rivojlantirish jamg‘armasi, faoliyat segmenti, marjinal daromad, budjet hisobi.