HUQUQ USTUNLIGI KONSEPSIYASINING MOHIYATI (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada huquq ustunligi konsepsiyasining nazariy-huquqiy mazmuni, uning huquqiy davlat, demokratiya, inson huquqlari, qonuniylik, konstitutsiyaviylik va mustaqil sud hokimiyati bilan oʻzaro bogʻliqligi tahlil qilinadi. Huquq ustunligi va qonun ustunligi tushunchalarining oʻzaro nisbati ochib berilib, huquq ustunligi faqat normativ-huquqiy hujjatlarga rioya etilishini emas, balki qonunlarning erkinlik, tenglik, adolat, huquqiy aniqlik va inson qadr-qimmati kabi umuminsoniy qadriyatlarga muvofiq boʻlishini ham talab qilishi asoslanadi.
Keywords: huquq ustunligi, qonun ustunligi, huquqiy davlat, Konstitutsiya ustunligi, inson huquqlari, qonuniylik, huquqiy aniqlik, sud mustaqilligi, davlat hokimiyati, adolat, tenglik, huquqiy madaniyat.