“ZAMONAVIY KIBERHUJUMLAR VA ULARDAN HIMOYALANISH” (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivojlanishi bilan bir qatorda yuzaga kelayotgan kiberxavfsizlik muammolari va ularning bugungi jamiyat hayotidagi ahamiyati keng yoritilgan. Hozirgi kunda internet tarmoqlari, elektron xizmatlar, bulutli texnologiyalar hamda raqamli platformalardan foydalanish hajmining ortib borishi natijasida turli xil kiberhujumlar soni ham keskin oshib bormoqda. Maqolada phishing, malware, ransomware, DDoS va ijtimoiy injeneriya kabi zamonaviy kiberhujumlarning turlari, ularning ishlash tamoyillari hamda foydalanuvchilar va tashkilotlarga yetkazadigan zararlari tahlil qilingan.Shuningdek, maqolada axborot xavfsizligini ta’minlashning muhim jihatlari, xususan, kuchli parollardan foydalanish, ikki bosqichli autentifikatsiya, antivirus dasturlari, ma’lumotlarni zaxiralash va xavfsizlik siyosatini to‘g‘ri tashkil etish kabi himoya choralarining samaradorligi bayon etilgan. Bundan tashqari, sun’iy intellekt va zamonaviy xavfsizlik texnologiyalarining kiberhujumlarni aniqlash hamda oldini olishdagi o‘rni haqida ham ma’lumot berilgan.Maqolaning asosiy maqsadi — zamonaviy kiberxavfsizlik tahdidlarini o‘rganish, ularning xavf darajasini tahlil qilish hamda foydalanuvchilar va tashkilotlarda kiberxavfsizlik madaniyatini shakllantirishning muhimligini ko‘rsatib berishdan iborat.
Keywords: Kiberxavfsizlik, kiberhujum, phishing, malware, ransomware, DDoS hujumi, axborot xavfsizligi, ijtimoiy injeneriya, antivirus dasturlari, tarmoq xavfsizligi, ma’lumotlarni himoyalash, autentifikatsiya, sun’iy intellekt, raqamli texnologiyalar, kiberjinoyat, xavfsizlik tizimlari.